INUNDACIÓ!: Una nova e-ruta del Territori Museu de l’Aigua (La Selva)

CIMG0432L’església de Riudellots des del sender per on passa l’e-ruta

La nova e-ruta del TMA (Territori Museu de l’Aigua) porta el títol «Inundació!» degut a que el poble de Riudellots ha patit nombrosses inundacions al llarg de la seva història, fins al punt que el poble ha estat canviat d’ubicació en diferents moments.

carrer major alçadaLes autoritats visiten Riudellots després de la inundació del 1962

La causa principal de les inundacions és que per Riudellots hi passa un riu, l’Onyar, i dues rieres, Riudevilla i Cric que tenen importants crescudes els anys que es produeixen les característiques pluges torrencials mediterrànies degudes a la gota freda. Però si bé els elements naturals són els responsables de les crescudes, és l’activitat humana en darrera instància la que és responsable d’amplificar o de minimitzar els efectes dels aiguats.

inundació 1962 (3)Un veí mostra el nivell assolit per l’aigua el 1962

Aquesta nova e-ruta és un producte típic d’eduteinment, és a dir, d’entreteniment educatiu. La e-ruta de Riudellots pren la forma d’un joc en base a una carrera «contra-rellotge». L’objectiu del joc és salvar d’una inundació al sagristà Joan Calderó. Durant el recorregut el jugador ha d’aconseguir les «SET CLAUS» que obren la porta del campanar de l’església on està atrapat el sagristà. Per aconseguir les claus el jugador ha de respondre amb encert una sèrie de preguntes (tindrà sempre tres opcions de resposta) i ha de resoldre una série de probes de localització (per exemple, correr fins a trobar la zona segura per fugir d’un eixam de mosquits).En el cas de que el jugador no encerti la proba, el temps corre més depressa i les possibilitats de salvar al sagristà mimven.

manel a riudellots amb el gpsGeoreferenciat l’e-ruta

El personatge de Joan Calderó està inspirat en el sagristà del mateix nom que va escriure al 1763 una Consueta on es recullen una série de notícies sobre el trasllat que va patir el poble de Riudellots a conseqüència d’una de les seves inundacions.

manel a riudellots amb el gps jose i pauDiscutint detalls amb en Jose i en Pau d’Itinerarium

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.