Què és una e-ruta ? Una ruta electrònica, és clar!

Què és una e-ruta ? Una ruta electrònica, és clar!

Manel Miró
Barcelona, 1 de juliol de 2009

ERUTA 04Una E-Ruta és un itinerari tematitzat on s’explica una història mitjançant l’ús de dispositius electrònics que serveixen alhora per orientar-se i com a suport als continguts audiovisuals. Es tracta, doncs, del que es coneix en l’àmbit de la interpretació del patrimoni com un itinerari interpretatiu, una successió de recursos patrimonials (culturals i naturals, tangibles i intangibles) units per un camí físic i un concepte d’interpretació, on el visitant interactua amb el medi en què es troba no a través del sistema clàssic de plafons i senyals sinó orientant-se i interpretant mitjançant un dispositiu portàtil electrònic: un PDA o un telèfon mòbil.

En una primera fase el navegador, els continguts interpretatius i les informacions turístiques estaran carregats en un PDA. Més endavant els continguts interpretatius i les informacions turístiques es podran emmagatzemar en un servidor central al qual s’hi podran connectar els dispositius electrònics portàtils mercè a una xarxa WiFi, WiMax o 3G.

 A quina necessitat responen les e-rutes? 

Cada vegada més turistes i especialment excursionistes demanden activitats d’oci familiar participatiu a l’aire lliure. El tipus d’experiència que més valoren aquests turistes i excursionistes és la pràctica d’activitats en família, a l’aire lliure que inclouen un component esportiu de baixa intensitat relacionat amb algun aspecte de descoberta del paisatge, la natura o la història. Aquest és el buit que venen a omplir les E-Rutes.

 ERUTA 05

 Amb les E-Rutes es pretén donar resposta a quatre demandes bàsiques: 

  • La necessitat d’informació turística actualitzada, sovint quan el turista busca un hotel, un restaurant o un comerç no sap abans d’apropar-se quin horari té, si estarà obert o tancat per vacances si es que sap on és. Tot això es podria solucionar gràcies a aquests dispositius que poden ser actualitzats en temps real i oferir al visitant tota la informació que aquest sol·liciti reaccionant a preguntes del visitant com, per exemple, on puc dinar a 2 km a la rodona?
  • La necessitat d’orientació que els visitants (per descomptat els senderistes no entren en aquesta percepció) tenen als senders, On vaig?, com vaig? Estic a l’encreuament de camins: Com sé exactament quin és el meu?
  • La necessitat d’una experiència d’oci participatiu. Molts dels recursos de potencial interpretatiu als municipis no es poden visitar més que exteriorment, cosa que fa que els senders interpretatius tan sols siguin una mica més que un passeig per unes façanes més o menys maques. Això fa que es generi frustració en els visitants al convidar-los a realitzar rutes que en principi semblen temàtiques però en les que al final, no se’ls dóna interpretació de cap mena o els elements fixes d’interpretació (panells de gran mida) no responen a les seves expectatives.  Les E-Rutes tenen la vocació d’interpretar allò que l’ull a simple vista no veu, això inclou tant l’interior dels edificis que en l’actualitat estan tancats, com l’animació dels processos que ja no funcionen o les histories que es van generar en punts concrets dels itineraris mitjançant una aplicació multimèdia en el que cadascú rebrà la interpretació segons les seves preferències.
  • La necessitat d’adaptar les experiències als públics. Hi ha una màxima en interpretació que diu que la interpretació per a nens no és una versió reduïda de la dels adults; gràcies a aquest producte farem que nens, adolescents i adults rebin, en el mateix punt, la interpretació que ha estat concebuda expressament per a ells.

 21032009590 

Per a qui estan pensades les e-rutes?

Fonamentalment el producte està enfocat a grups familiars pensats com un nucli d’interacció, compostos per un o per diversos adults i un o diversos nens o adolescents. No es tracta de generar tallers didàctics per als nens i activitats de visita ordinària per als adults, cada públic té un objectiu i una motivació concreta i amb les E-Rutes podrà trobar el seu propi camí.

4295_1101059458184_1577627914_224512_746465_n

 Amb un producte familiar hem de tenir en compte diferents variables, l’usuari pot ser un nen entre 5 i 10 anys, un adolescent entre 10 i 16 anys o un adult. Necessitem diferents nivells d’interacció amb l’itinerari en cada cas i sempre tenint en compte que el comprador és l’adult amb la qual cosa:

 L’aplicació ha de ser entretinguda alhora que eduqui (eduteinment) per tal que el nen no s’avorreixi.

Els adolescents tenen que percebre acció i molt entreteniment, és el públic més complicat de satisfer en les activitats culturals, ho és tant que generalment és obviat pels planificadors d’aquestes activitats i és qualificat com a “no públic”.

Els adults també requereixen de cert grau d’interacció encara que no serà el mateix que el dels altres dos grups, no volen jugar, saben que volen i per tant se’ls ha de facilitar el camí per que ho trobin.

A més a més, les E-Rutes han de ser rendibles socialment i és per això que les escoles són també part del seu públic objectiu. Com els grups familiars han estat segmentats en franges d’edat assignarem als grups de “nens” un perfil curricular de primària i als “adolescents” un perfil curricular de secundària. D’aquesta forma garantim als pares o responsables dels nens la qualitat dels continguts que estem facilitant.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.